Seongnam Bundang | Wave House (Residence) 


Wave House is a detached dwelling that blends seamlessly with the natural landscape of the surrounding environment. The project is inspired by Nakamura Yoshifumi's 'A Pilgrimage to a House' and focuses on the elements that make up the users' daily experience. The living area and bar were designed as fused spaces to provide both solitary and communal entertainment. Additionally, skylights were strategically placed along the sun's trajectory to enhance the natural light in the guest bathroom located on the basement floor. The curved facade of the building was also integrated into the interior design.

Location

Republic of Korea


Site Area

1,306 m² 


Gross Floor Area

1,192.63 m² 

City

Seongnam, Gyeonggi-do


Client

Private Client


Programmes

Residence B1F - L2F

Year

2022


Status

Realised


Scope

Interior, Landscape, Outdoor

'Wave House' have won 17 awards in more than 6 countries.

2024

Iconic Awards

: Innovative Architecture(Germany) / Winner

Arch Design Award(Finland) / Golden

German Design Awards(Germany) / Winner


2023

Top 100 Architects & Designers(USA) / Winner

iF Design Award(Germany) / Winner 

A' Design Award & Competition(Italy) / Bronze

Luxury Lifestyle Awards(USA) / Winner

Spark Design Awards(USA) / Gold

World Design Award(Multinational) / Winner

BLT Design Awards(Switzerland) / Winner

BLT Design Awards(Switzerland)

/ Jury's Top Pick

Iconic Awards(Germany) / Selection

Asia Design Prize(Korea) / Winner

K-Design Awards(Korea) / Winner

International Residential Architecture Award(Multinational) / Runner-up

LIV Hospitality Design Awards(Switzerland) / Winner


2022

International Design Awards(USA) / Bronze

'Wave House' have won 17 awards in more than 6 countries around the world.

2024


Iconic Awards: Innovative Architecture(Germany) / Winner 

Arch Design Awards(Finland) / Golden

German Design Awards(Germany) / Winner


2023


Top 100 Architects & Designers(USA) / Winner

iF Design Award(Germany) / Winner 

A' Design Award & Competition(Italy) / Bronze

Luxury Lifestyle Awards(USA) / Winner

Spark Design Awards(USA) / Gold

World Design Award(Multinational) / Winner

Built Design Awards(Switzerland) / Winner

Built Design Awards(Switzerland) / Jury's Top Pick

Iconic Awards(Germany) / Selection

Asia Design Prize(Korea) / Winner

K-Design Awards(Korea) / Winner

International Residential Architecture Award(Multinational) / Runner-up

LIV Hospitality Design Awards(Switzerland) / Winner


2022


International Design Awards(USA) / Bronze

The main objective of the project is to offer the living experience inherent to a single-detached dwelling. The house presents general yet unique, and visceral interaction with nature. The uninterrupted mutual fusion of the landscape inside the house is especially emphasized, and the outdoor layout involves unacquainted elements amidst urban complex housings such as the front yard and pond. The project concept focuses on the ‘space in the landscape’ and the type of element and its arrangement based on the viewpoint and behavior of the resident rather than the internal style, and the storage compartment is seamlessly designed. Additionally, the interior design incorporates the S-shaped motif from the exterior, which adds to the character of the architecture. 

The project explores ideas related to architecture in the context of 'landscape scenery'. We propose the design of a guest bathroom with a high ceiling, a natural stone wall that blends with the surrounding landscape, a mirror pond on the ground level, and garden stairs that connect the indoor and outdoor spaces for users. Our aim is to create a space that seamlessly integrates with the natural environment, providing a tranquil and refreshing experience for guests. The fireplace is not only a design element that separates the living space and kitchen, but it also provides warmth to both areas.

With elaborate details of the staircase, the floating staircase, glass railing, and post were designed with a spectacular harmony with the natural landscape scenery. In addition, the lighting delicately arranged according to the change of viewpoint was designed in the void space to enliven the space establishing indissoluble ties with nature. The open kitchen on the first floor conveys the meaning of ‘central space’ with a prominent book-matching hanging wall. The landscape and wall structure are revealed and the linear pendant connected to the curvilinear form of the architectural exterior accentuates the space.


The kitchen is designated as a shared space for guests, while the scullery is reserved for the private use of the family. The basement and living room have been thoughtfully divided to reflect the owner's preferences and to increase usability. The front door, which is an impressive 3 meters tall, features high-performance hardware that can be easily controlled, providing a pleasant experience for all who use it. The motorized blinds can be adjusted by the user to achieve their preferred lighting, which can contribute to a reduction in repetitive housework and enhance both stability and aesthetic value.

We contemplated diverse means of appreciation derived from a single-detached dwelling by the user. The project intends to elevate the user’s fulfillment by reflecting spatial and functional elements and lifestyle. Aside from transient trends and style, our profound concerns included the type of experience that embraces every day. Hence, we assigned each experience in the space to encourage the user's daily life to be absorbed in the dwelling. Aa space of security and relaxation, a therapeutic space for family, a space for communion with nature, and a space that holds greater value, we anticipate to offer a valuable space with fulfillment.

ⓒ All rights reserved. Ahn&Partners



Director A&P

Minwoo Ahn 


Interior

A&P SP-X Design Team


Architect

Leejaeha Architects


Landscape

Planning: A&P

Design & Construction: The Sup


Construction

Jehyo


Director A&P

Minwoo Ahn


Interior

A&P SP-X Design Team


Architect

Leejaeha Architects


Landscape

Planning: A&P

Design & Construction: The Sup


Construction

Jehyo